Sandbyängsskolan är en F-6-skola med fritidshem. I augusti 2019 flyttade vi från Enebypark till en helt ny skola som byggts i en byggnad från 1900-talets början i stadsdelen Sandbyhov och bytte därmed namn till Sandbyängsskolan. Vi har även ett alldeles nybyggt Estethus där undervisning i bland annat musik, bild och slöjd genomförs. Sandbyhovsområdet genomgår en omfattande stadsutveckling och våren 2020 står en nybyggd sporthall redo för vår undervisning.
Sandbyängsskolan har väldigt hög behörighet bland både lärare och lärare i fritidshem. Vi arbetar mycket med att skapa trygga och goda lärmiljöer för att ge alla elever de bästa förutsättningarna för utveckling och lärande. Tillgången till datorer är god vilket gör datorerna till en naturlig del i undervisningen.
Skolinspektionen genomförde hösten 2019 en regelbunden kvalitetsgranskning på Sandbyängsskolan och gjorde bedömningen att vi uppfyller kvalitetskriterierna i hög utsträckning i samtliga granskade områden.

onsdag 20 mars 2024

Vad en VFU student gör under sina veckor på Sandbyängsksolans fritidshem

Jag heter Stina Nilsson och jag är student från Linköpings universitet, jag har nu varit på Sandbyängsskolan i 6 veckor under min slut VFU (verksamhetsförlagd utbildning). Under dessa veckor har jag hållit i 5 olika aktiviteter, det har varit just dance, högläsning, kull lek, garageband och pyssel. Mitt tema har varit Melodifestivalen eftersom det började under min första vecka på VFU och passade in i verksamheten.

För att få en förståelse vad fritidshemmet ska bidra med tänker jag ge en förklaring på vad det är eleverna får möjlighet till att träna på under de aktiviteterna jag har arrangerat. Syftet med just dance var att eleverna får möjligheten att utveckla rörelseglädje, allsidig rörelseförmåga, delta i fysiska aktiviteter, få förståelse för vad som kan påverka hälsa och välbefinnande. Lärandemålet var att eleverna skulle få möjlighet att uppleva rörelseglädje, även bygga upp en trygghet som grupp och skapa kamratrelationer, få förståelse av hur fysisk aktivitet kan påverka ens hälsa och välbefinnande. Kopplat till mitt tema fick eleverna dansa till låtar som har varit med i Eurovision, bland annat de finska bidraget Cha Cha Cha och Euphoria av Loreen.


I högläsningen var syftet att ge eleverna möjlighet för vila och återhämtning, även diskutera om boken vilket bidrar till elevernas läsförståelse. Lärandemålet utifrån läroplanen var att erbjuda eleverna återhämtning och vila, samtala, lyssna och ställa frågor. Denna bok handlar om en björn som hittade en piano i skogen, han var riktigt duktig och åkte till stora staden för att spela för publik, men efter ett tag började han sakna sina vänner.


Garageband är en app där eleverna fick skapa sin egna låt i små grupper vilket blev deras bidrag till deras egna Melodifestival, syftet var att eleverna får möjligheten att skapa genom musik, med hjälp av tekniken skapa och uttrycka sig samt framföra sina egna tankar, åsikter och argument med de andra eleverna på fritidshemmet. Lärandemålet blev att utifrån läroplanen ge eleverna möjlighet att skapa genom musik, skapa och uttrycka sig med hjälp av teknik, framföra egna tankar, åsikter och argument.


Barnen fick pyssla och färglägga en mikrofon, med hjälp av piprensare, snöre, fjädrar och färgpennor skulle de skapa sin egen mikrofon. Syftet med denna aktivitet var att ge eleverna möjlighet till att pröva och utveckla idéer, utveckla sin kreativitet, skapa och även lära sig av varandra. Lärandemålet blev, utifrån läroplanen, att skapa och uttrycka sig via pyssel samt lära sig av varandra.




Schlagerkull är en kull lek där en elev blir utvald till kullare och ska kulla de andra eleverna, när någon elev blir tagen av kullaren ställer de sig på “scenen” som denna dagen var det en bänk på skolgården. För att bli fri var tre elever tvungna att ställa sig framför bänken och applådera eller gunga med till framträdandet. Syftet med denna aktivitet var att ge eleverna möjlighet till att skapa kamratrelationer, känna tillhörighet och trygghet, träna på normer och regler, allsidig rörelseförmåga och rörelseglädje vilket fritidshemmet ska erbjuda utifrån läroplanen. Detta aktivitet hölls utomhus vilken även fritidshemmet ska ge möjlighet till, att eleverna ska få vistas i olika utemiljöer under alla årstider.


Dessa veckor har varit lärorika och jag hoppas detta blev en intressant läsning av vad som kan ske på fritidshemmet. God fortsättning, med vänliga hälsningar
Stina Nilsson🙂




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar